Vind weer rust in je hoofd met meditatie

leren mediteren

Maak tijd om te mediteren... en je vindt weer rust in je hoofd en in je hart

 

Vorige week schreef ik volgend bericht op Facebook en Instagram. De reacties waren zeer duidelijk… hier willen jullie heel graag wat meer over weten 🙏

 

“Ik heb altijd wel 1000 dingen te doen. Niet altijd verplicht hoor, soms ook gewoon omdat ik iets graag wil ☺️. 

Ik moet nog 3 machines was doen en ook nog een mand strijk, daarna verzinnen wat we vanavond gaan eten en naar de winkel gaan, vervolgens nog efkes tijd maken om wat volgende blogberichten te schrijven en oh ja, ik wil nog wat lezen uit m’n mega voorraad boeken ook. Ik heb soms ellenlange lijstjes met to do’s in m’n hoofd... zelfs in het weekend . Erg he, net wanneer er eindelijk eens wat tijd is om op de rem te gaan staan en wat ontspanning te vinden... .

Ik zoek al een tijdje naar een betere manier om hiermee om te gaan. Helaas nog steeds geen wonderoplossing gevonden. M’n lijstje op papier zetten en prioriteiten stellen helpt, eerst gaan sporten en dan pas beslissen wat ik ga doen helpt ook.

Tot ik recent ontdekte : mediteren, dat helpt ook.

Eens leren mediteren... dat stond ook nog op mijn lijstje van to do’s 😂. Helaas had het niet m’n hoogste prioriteit en bleef het dus een tijdje liggen. Tot er eind september een aankondiging kwam van Sportrusten, met hun nieuwe programma “30 dagen mediteren”. Elke dag 2x 20 minuten mediteren was de opdracht, pff dat zou misschien toch niet zo’n evidente worden. 

Maar: ondertussen zijn we 3,5 weken verder en ookal heb ik hier en daar wel eens een beurtje geskipt (tja dat to do- lijstje he 😂), ik heb het er toch wel goed genoeg vanaf gebracht. 

En het heeft me wel wat opgeleverd ook, zelfs héél wat... 

Ik vind weer rust in m’n hoofd en rust in m’n hart.

Rust rond m’n to do lijst maar ook rust in ‘t leven. Rust rond alle zorgen die er momenteel leven in onze maatschappij en ook rust rond alle moeilijke dingen die ik persoonlijk draag, vooral in deze periode van het jaar. 

Mediteren... het krijgt voortaan een hogere prioriteit op m’n to do-lijstje... dat beloof ik aan mezelf  ❤️.”

 

Vandaag gaan we een stapje verder: mediteren, hoe begin je daar nu aan?

 

Eerst en vooral: mediteren is een oefening in observeren en loslaten en dat is ook precies hoe ik het zelf ervaar. Je leert gedachten te observeren en vervolgens los te laten. Dat is heel zinvol wanneer je bv vaak piekert of wanneer je hoofd zo vol zit dat je er ’s nachts niet van kan slapen. Bovendien leert het je loskomen van je (negatieve) gedachten: je bent niet je gedachten. Oef, denk ik dan 😅.

 

De meditatie zoals ik ze hieronder beschrijf is de oefening zoals meegegeven in de opdracht van Sportrusten. Ik vind ze zelf heel fijn (en toegankelijk) om te doen, ik wil ze jullie daarom ook in deze vorm meegeven. 

Weet gewoon dat er ook nog veel andere mogelijkheden zijn. Er bestaat geen goed of fout wanneer het over mediteren gaat. Misschien vind je een stilte-meditatie bijvoorbeeld te moeilijk om mee te starten? Dan bestaan er ook meer toegankelijke, geleide, meditaties. Eentje die ik zelf heel goed vind, zit op de (gratis) app Plum Village, onder de rubriek short meditations en heet “Calm - Ease” by Sister Peace (6 of 8 minuten). Een aanrader voor wie liever niet in stilte mediteert.

Ook voor de stilte-meditatie kan je de gratis app Plum Village gebruiken.  Kies dan voor “silent meditations” en kies vervolgens “20 minutes with 4 intervals”. In deze oefening klinkt er per 5 minuten een gong zodat je altijd goed weet waar je je precies in de oefening bevindt. 

 

Ok, daar gaan we…

 

Zet je ergens op een rustig plekje en vraag je huisgenoten om je de komende 20 minuten met rust te laten. Zet je in een comfortabele houding, met een rechte rug. De klassieke meditatiehouding doe je in lotuszit (kleermakerszit) maar doe het gerust anders als je bv last hebt van je bekken, je knieën,… Zorg er wel voor dat je rug recht is. Je kan bijvoorbeeld gaan zitten op een stoel of op een meditatie-bankje of je kan gaan liggen op je bed. Probeer er in dat laatste geval alleen over te waken dat je niet meteen al in slaap valt ☺️. 

Gelukkig zorgt de gong in de app er gelukkig wel voor dat je wakker blijft (of weer wakker wordt als het al te laat is), het zorgt er bovendien voor dat je goed bij de zaak blijft. Als je gedachten tussendoor worden afgeleid (wat heel vaak zal gebeuren, zal je merken) dan brengt de gong je telkens weer met je aandacht terug.

 

De oefening van Sportrusten bestaat uit 2 delen: eerst doe je 10 min anapana-meditatie, daarna 10 minuten vipassana-meditatie. 

Anapana-meditatie betekent dat je gewoon rustig ademt en je aandacht focust op de driehoek tussen je neus en je lippen en je mondhoeken. Je observeert neutraal je ademhaling. Je voelt hoe de lucht in en uit je neus gaat waarbij je je concentreert op het kleine gebied onder je neus en boven je mond.

Bij de Vipassana-meditatie observeer je vervolgens je lichaam, dit doe je door middel van de zogenaamde “bodyscan”. Je focust je aandacht achtereenvolgens op alle delen van je lichaam, waarbij je gewoon rustig blijft ademhalen. Begin bij je hoofd, dan via je linkerschouder naar je linkerarm en vervolgens linkerhand. Daarna naar je rechterhand, rechterarm en vervolgens rechterschouder. Dan via je borst naar je buik, om dan verder naar beneden te gaan langs je linkerbeen en linkervoet. Tenslotte naar je rechtervoet en rechterbeen om te eindigen bij je bekken. Een tip: blijf niet te lang bij elk lichaamsdeel hangen want dan haal je het nooit binnen de 10 minuten (overkomt mij telkens ☺️). 

 

Twijfel je nog? Geef het gewoon eens een kans, je hebt er tenslotte niets mee te verliezen. 

Wil je graag wat meer lezen rond meditatie dan kan ik je de 2 volgende boeken aanraden:

Tien dagen stil van Koen de Jong, een fantastisch boek over zijn ervaring met een 10 dagen stilte-retraite.  Heel fijn geschreven. 

Of: Het no -nonsens meditatieboek van Top-dokter Steven Laureys. 

Beide aanraders. 

 

Heb je na het lezen van dit bericht nog even tijd voor je weer aan je to do-lijstje gaat ☺️? Neem dan zeker hier eens een kijkje op mijn geheel vernieuwde website.

Maak je graag een afspraak? Dat kan je via deze link. Je bent heel erg welkom.

 

Namaste. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.