Voor wie graag wil afvallen en hiervoor al ALLES heeft geprobeerd maar niets (blijvend) werkt.

Home » Blog » Genees je lichaam door herstel van het zuur base evenwicht

Genees je lichaam door herstel van het zuur base evenwicht

Gepubliceerd op 8 januari 2020 om 14:59

verzuurd lichaam herstellen

... over de impact van verzuring van je lichaam.

 

Heb jij wel eens last van haaruitval of huidklachten?  Worden je nagels broos en breekbaar? Kamp je misschien met ontstekingen en pijn her en der in je lichaam? 
Mogelijk is er sprake van verzuring, dit betekent dat het zuur base evenwicht in je lichaam is verstoord.  Bij een langdurige verstoring van deze balans kan je allerhande klachten ontwikkelen.

 

Zuur base evenwicht

Wat is het zuur base evenwicht?

Het zuur base evenwicht van je lichaam verwijst naar de pH-waarde ofwel zuurtegraad van het bloed.  
Je lichaam is van oorsprong basisch, dat betekent alkalisch of niet zuur. De zuurtegraad van je bloed moet daarom ook licht basisch zijn, met een gemiddelde pH-waarde van 7,4.  
Gedurende de dag wisselt de pH-waarde. Een pH-waarde van 7 is neutraal, een pH-waarde kleiner dan 7 is zuur en groter dan 7 is basisch. 


Na de vertering van je voedsel en de stofwisseling blijft er een zure of basische rest over.  Ons huidige voedingspatroon bevat helaas wel veel verzurende voeding.

Wanneer je lichaam op een bepaald moment te veel zure afvalstoffen bevat dan beschermt het zichzelf door de afvalstoffen tijdelijk op te slagen in de weefsels ("slakken" in het bind- en vetweefsel). Dit kan lichamelijke klachten zoals pijn in je gewrichten veroorzaken.

Wanneer de zure afvalstoffen vervolgens te lang blijven hangen in de weefsels dan onttrekt je lichaam ontzurende mineralen aan je haren, nagels en botten (magnesium, calcium, kalium en natrium) om de zure afvalstoffen weer te neutraliseren. Je nagels worden breekbaar en broos of je krijgt misschien last van haaruitval.

Als je lichaam te zuur is, is het niet langer goed in staat om te ontgiften. Ook de darmbacterien en de enzymen werken dan niet meer optimaal 😕.

 

Verzuring: oorzaken

Verzuring 100% tegengaan is bijna onmogelijk. Door ons huidige voedingspatroon en onze huidige leefstijl ontstaan er zure afvalstoffen en na verloop van tijd slaagt ons lichaam er steeds moeilijker in om deze afvalstoffen af te voeren. Gevolg: zure resten stapelen zich op in je lichaam.

 

Verschillende factoren veroorzaken verzuring:

  • voedingsmiddelen zoals suikers, dierlijke eiwitten, alcohol, koffie, frisdranken (koolzuurhoudende dranken),...
  • stress
  • overmatige spierbelasting (ja echt.. helaas levert ook sporten een zure rest op, namelijk melkzuren)
  • roken
  • medicatiegebruik,...

 

Hoe ouder we worden, hoe meer de verzuring toeneemt. Wanneer je ouder bent dan 40 dan kan je lichaam door verzuring al voor de helft bestaan uit zure afvalstoffen 🤭.

Door de ophoping van zure afvalstoffen kunnen lichaamscellen steeds minder goed hun werk doen en dit versnelt het verouderingsproces. Daarnaast veroorzaakt verzuring ontstekingen en bevordert het de vorming van vrije radicalen, wat opnieuw een negatief effect heeft op het functioneren van je lichaam. 

 

Heel belangrijk dus om daar iets aan te doen!
Dit kan door je voeding en leefstijl aan te passen maar je kan er ook voor kiezen om de natuur een handje helpen door de producten van Alka te gebruiken,  Alka is op dit moment de enige producent van ontzurende producten.


Met de volgende stappen beperk je de verzurende factoren: 

 

pH waarde lichaam herstellen: tips

1. Eet zoveel mogelijk basische voeding en zo weinig mogelijk verzurende voeding

Sterk basevormend zijn groenten en fruit. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk groenten en fruit op te nemen in je voedingspatroon.

Het zuur of basisch zijn van een product heeft niet altijd te maken met de smaak. Zo is een citroen bijvoorbeeld zeer basisch, terwijl je net zou verwachten dat dit een zuur voedingsmiddel zou zijn. Extra tip: 🍋 begin je dag met een glas water met vers geperst citroensap erin, dit zal je lichaam helpen om verzuring tegen te gaan.

(Licht) basevormende voedingsmiddelen zijn vloeibare zuivelproducten zoals yoghurt, (karne)melk, kefir,....  

Verzurende voedingsmiddelen zijn peulvruchten, granen en kaas.

Sterk zuurvormend zijn vlees, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, wild, ei en soya. Dit betekent niet dat deze voedingsmiddelen ongezond zijn maar het gaat erom dat je een goed evenwicht bewaart.

 

👉 Om een goed zuur-base evenwicht te bereiken, bestaat je voeding best voor 80% uit basevormende voedingsmiddelen en slechts voor 20% uit zuurvormende voedingsmiddelen.

 

2. Vermijd zoveel mogelijk stress

Ook stress werkt verzurend voor je lichaam.  Wil je meer lezen over de impact van stress op je gewicht?
Ik heb er een uitgebreid blogbericht over geschreven: https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/533187_stress-en-afvallen


Je kan de pH-waarde van je bloed beïnvloeden door middel van je ademhaling.  Door sneller te ademen stijgt de pH-waarde van je bloed, door langzamer te ademen daalt de pH-waarde.

 

3. Zorg voor een goede darmflora

Daarnaast is een goede darmflora belangrijk om het zuur-base evenwicht goed in stand te houden.  

Zuur base druppels

Wil je graag wat hulp om actief te ontzuren? Alka heeft een hele lijn met producten op de markt gebracht die je helpen om het zuur-base evenwicht op een gemakkelijke manier weer in balans te brengen. Alka producten zijn speciaal ontwikkeld om de afvoer van zure afvalstoffen uit je lichaam te stimuleren. 

Mijn favoriete product zijn de basische druppeltjes. Basische druppeltjes zijn heel gemakkelijk in gebruik. Je voegt 4 druppeltjes toe aan een glas drinkwater (van de kraan), dit drink je liefst in één keer op - ongeveer een half uurtje voor het eten (op een nuchtere maag dus).  Met één flesje kom je zeker 2 maanden toe, ik gebruik het zelf enkele keren per jaar. (via onderstaande link vind je de druppeltjes onder het tabblad "ontzuren")

 

Het kan zijn dat, wanneer je net begonnen bent met ontzuren, je een toename van bepaalde klachten ervaart. Bijvoorbeeld lichte hoofdpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn,... Dit is een goed teken, het betekent dat de ontzuring aanslaat. Zuurresten in je lichaam worden losgeweekt en vervolgens afgevoerd. Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt om de afvoer van zuren te stimuleren. Mocht je te veel last ondervinden dan bouw je de dosis best zachtjes aan op. 

 

Nieuws 08 juli 2021: voortaan zijn alle Alka producten hier verkrijgbaar (klik op onderstaande oranje link):

 

Alka Greens

 

Met de juiste voeding kan je je lichaam genezen van heel wat klachten. Daarnaast zal de juiste voeding ervoor zorgen dat je succesvol en duurzaam gaat afvallen. Je zal je snel weer helemaal goed in je vel voelen en aanzienlijk minder last zal hebben van fysieke klachten die je op dit moment misschien ervaart.

Ontdek hier hoe je blijvend kan afvallen door niet minder, maar wel anders te gaan eten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.