Wat is een gezonde BMI en hoe bereken je dat?

BMI berekenen


Je BMI berekenen: zin of onzin? 

 

Om alvast op de vraag in de titel een antwoord te geven: je BMI berekenen om te weten of je al dan niet een gezond gewicht hebt, is wel degelijk zinvol.

Alleen is deze methode niet allesbepalend. Het is niet omdat je BMI binnen de categorie “normaal gewicht” valt dat je automatisch gezond bent.

Ook je lichaamssamenstelling speelt hierbij een belangrijke rol.

BMI en lichaamssamenstelling

Wat is dat, je lichaamssamenstelling? 

Je lichaamssamenstelling is de verhouding tussen je botten, je spiermassa, je vetmassa en het watergehalte in je lichaam.

 

Hoe minder vetmassa je lichaam bevat, hoe gezonder je lichaam is. Vooral de hoeveelheid buikvet en daarnaast ook de hoeveelheid visceraal vet (dit is het vet rondom je organen) zijn een belangrijke maatstaf voor je gezondheid. Buikvet en ook visceraal vet is fysiologisch actiever dan vet op andere plaatsen in je lichaam (bijvoorbeeld onderhuids vet). Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van chronische laaggradige ontstekingen, wat een hoop gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

 

Daarnaast zegt ook de hoeveelheid spiermassa iets over je gezondheid. Eenvoudig gesteld: hoe meer spiermassa, hoe beter. Spiermassa zorgt voor kracht maar ook voor een gezond gewicht. Spiercellen verbruiken namelijk meer energie dan vetcellen, zelfs in rust. Hoe hoger je spiermassa, hoe meer energie je dus verbruikt en hoe minder snel je zal bijkomen.

Wist je trouwens dat je spiermassa vanaf je 40emet gemiddeld 1% per jaar afneemt? Opnieuw een pleidooi om met z’n allen aan krachttraining te doen dus! 😄

 

Je botmassa is, in tegenstelling tot je vetmassa en spiermassa, een vaststaand cijfer.

Eigenlijk wegen je botten helemaal niet zo veel. Het motto van “ik weeg veel want ik heb zware botten”, is dus helaas een fabeltje 😂. 
De botmassa van een vrouw bedraagt gemiddeld tussen de 2 en 4 kg, slechts een beperkt percentage van je totaalgewicht dus. Mijn botmassa is bijvoorbeeld 2,8 kg.

 

Conclusie: enkel een goede BMI is niet alles heiligmakend, ook andere factoren zoals lichaamssamenstelling spelen een belangrijk rol.

 

Laat ik dit even illustreren aan de hand van mijn eigen verhaal.

Ik ben van nature slank gebouwd, heb eigenlijk nooit veel moeite hoeven te doen om op gewicht te blijven (dat wil zeggen, toch niet tot ik 40 werd 😆).

Slank zou je kunnen zeggen, of (te) mager… dat was in elk geval hoe ik er zelf naar keek.

Ik heb in de loop van de jaren (vooral tussen m’n 20 en 30) vele pogingen gedaan om bij te komen, waarbij ik helaas ook heel vaak de foute keuzes heb gemaakt. Meer suiker, vaker ongezond eten, constant tussendoortjes eten, cola drinken ipv water,… noem maar op.

Goed voelde ik me er niet bij en resultaat had het ook al niet echt…ik bleef eigenlijk toch maar wat te mager naar m’n zin.

Ondertussen had ik almaar minder energie en voelde ik me allesbehalve goed in m’n vel 😕.

Hoewel mijn BMI een gezond gewicht aangaf (eerder aan de ondergrens maar toch… ☺️), ben ik er 200% zeker van dat mijn binnenkant gedurende heel wat jaren toch niet zo gezond was als ik graag had gewild.

Dus herhaling van de conclusie van dit verhaal: het is niet omdat je BMI gezond is dat je lichaam daarom ook gegarandeerd perfect gezond is...

 

Bmi betekenis

Maar wat is nu eigenlijk de betekenis van het woord BMI?

BMI staat voor Body Mass Index, dit is een score om aan te geven hoe gezond je gewicht is. Aan de hand van de score bepaal je in welke categorie je gewicht valt en zo kan je afleiden of je al dan niet een gezond gewicht hebt.

 

BMI is slechts één manier om te bepalen hoe gezond je gewicht is. Zoals eerder reeds gezegd is ook je lichaamssamenstelling heel bepalend. Sommige weegschalen (lichaamsanalyse-weegschaal) berekenen voor jou je gewicht maar ook je vetmassa, spiermassa, botten, ed. Daarnaast bestaan er ook nog andere manieren zoals je middelomtrek meten of een vetplooimeting laten doen.

 

bmi berekenen

Je kan je BMI berekenen aan de hand van volgende berekening:

Gewicht in kilogram gedeeld door lengte x lengte (in m).

 

Bijvoorbeeld: je bent een vrouw van 1.60 m en weegt 62 kg dan is jouw BMI

62: 1.60x1.60 =  24,2 en heb je dus een gezond gewicht.

 

Gebruik je liever een calculator? Je kan je BMI berekenen op de website van Gezond Leven: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/obesitas-en-overgewicht/body-mass-index-bmi 

Na berekening bekom je een score die je kan situeren in onderstaande tabel:

 

BMI lager dan 18,5:      categorie ondergewicht

BMI tussen 18,5 en 25: gezond gewicht

BMI tussen 25 en 30:    overgewicht

BMI hoger dan 30:        obesitas

 

Wanneer je BMI later is dan 18,5 of hoger dan 25 is dan loop je helaas heel wat gezondheidsrisico. Hoe hoger je BMI hoe meer risico op het ontwikkelen van diabetes, hart- en vaatziekten, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, leveraandoeningen, gewrichtsaandoeningen zoals artrose en reuma, enz.

Hoe je op een gezonde manier kan afvallen? Kies voor een gezonde levensstijl met maximaal gezonde voeding (zoveel mogelijk groenten en fruit, aangevuld met goede eiwitten en gezonde vetten, zo weinig mogelijk bewerkte voeding, zo weinig mogelijk geraffineerde koolhydraten,…), voldoende beweging en zo weinig mogelijk stress.

 

Heb je je BMI berekend en heb je hier nog vragen bij of maak je je zorgen om het resultaat? Neem dan gerust contact met me op.

Wil je graag (blijvend!) afvallen? Neem ook in dit geval zeker contact met me op, ik help je heel graag verder. Als gezondheidscoach help ik je afvallen met blijvend resultaat door middel van een gezonde levensstijl.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.