Wat zijn koolhydraten en waarom eet je er best niet te veel van?

… en waar situeert zich het onderscheid tussen "goede" en "slechte" koolhydraten? 

 

Koolhydraten, koolhydraat arm eten, keto-dieet, koolhydraatverbrander of vetverbrander zijn, geraffineerde en ongeraffineerde koolhydraten, …

er zijn al heel wat artikelen en hele boeken versleten rond dit thema. 😅

 

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Hoe zit dat nu eigenlijk met die koolhydraten?

En zou je ze überhaupt wel moeten eten?

Ik leg het jullie graag haarfijn uit.

 

Wat zijn koolhydraten? 

Koolhydraten behoren tot de macro-voedingsstoffen. Ze zijn opgebouwd uit enkelvoudige suikers, deze suikers zijn op hun beurt opgebouwd uit de atomen koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O).

We maken een verschil tussen enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten. Ook tussen verteerbare en onverteerbare koolhydraten. En tussen geraffineerde en ongeraffineerde koolhydraten.

 

Enkelvoudige koolhydraten (ook wel mono-sachariden genoemd) zijn glucose, fructose en galactose. Als je 2 enkelvoudige koolhydraten samenvoegt dan vormt zich een disacharide. Lactose is bijvoorbeeld een di-saccharide, het bestaat uit glucose en galactose. De bij ons bekende witte suiker noemen we sacharose of sucrose, dit bestaat glucose en fructose.

 

Samenstellingen van verschillende suikers, vooral glucose, noemen we zetmeel (plantaardig) en glycogeen (dierlijk). Deze suikers zijn het meest geschikt omdat ze je bloedsuikerspiegel zo min mogelijk beïnvloeden.

 

De meest complexe koolhydraten, oligo-sachariden en poly-sachariden, zijn opgebouwd uit 3 tot 9 en meer dan 10 monosachariden. Hierdoor zijn ze moeilijk verteerbaar. Dit zijn voedingsvezels zoals bijvoorbeeld lignine en cellulose. Vezels (verteerbare en onverteerbare) vormen een goede voedingsbodem voor de darmbacteriën en stimuleren de werking van je darmen. Daarnaast houden ze ook onze bloedsuikerspiegel stabiel.

Mocht je hier graag meer over willen lezen, ik heb er een heel blogbericht over geschreven: https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/605688_waarom-een-goede-bloedsuikerspiegel-zo-belangrijk-is

 

Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam, ze leveren energie (je hersenen kunnen bijvoorbeeld enkel koolhydraten gebruiken als energievorm) en zoals eerder al gezegd zijn ze  belangrijk voor een goede werking van je darmen.

 

Koolhydraten volledig schrappen uit je menu is in die zin geen goed idee. Minder koolhydraten eten en vooral de ongezonde variant ervan vermijden is dan weer wél een goed idee, vooral als je graag wil afvallen en je een sedentaire leefstijl hebt (je zit vaak stil, je beweegt eerder weinig).

 

Wat zijn goede koolhydraten? 

Misschien eerst het goede nieuws: welke zijn nu de goede koolhydraten? ☺️

De meest gezonde koolhydraten vind je in groenten en fruit. Als je mijn blogberichten al langere tijd leest dan weet je inmiddels dat er onnoemelijk veel redenen zijn om zovéél mogelijk groenten (en fruit te eten).

Andere goede koolhydraten zijn de volle, volwaardige granen. Denk aan zilvervliesrijst, havermout, volkoren pasta, enzovoort. Volwaardige granen zijn natuurlijke voedingsmiddelen die niet bewerkt zijn door de voedingsindustrie.

Wat me naadloos bij de andere soort koolhydraten brengt: de geraffineerde koolhydraten. Dit is de “slechte” variant van koolhydraten.

 

Wat zijn slechte koolhydraten? 

“Slechte” koolhydraten zijn koolhydraten met een hoge glycemische index, dit zijn vaak geraffineerde koolhydraten. De glycemische index zegt iets over het effect van koolhydraten op je bloedsuikerspiegel; koolhydraten met een hoge GI laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen, koolhydraten met een LI slechts traag.

Om je goed te voelen en om je lichaam goed te laten functioneren is het belangrijk je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden (ook dit thema komt uitgebreid aan bod in mijn vorig blogbericht: https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/605688_waarom-een-goede-bloedsuikerspiegel-zo-belangrijk-is  ). Vermijd dus zoveel mogelijk producten met een hoge glycemische index, dit zijn bijvoorbeeld wit brood, witte pasta, snoepgoed,…

Eet je deze producten toch, combineer ze dan met bijvoorbeeld wat goede eiwitten of gezonde vetten, zo zal het effect op je bloedsuikerspiegel minder sterk zijn.

 👉 Een goede tip dus: als je graag een suikerrijk dessertje eet, eet dit dan liefst meteen na je eten en niet 3 uren later. Het effect op je bloedsuikerspiegel zal dan minder sterk zijn.

 

Geraffineerde koolhydraten zijn koolhydraten die door de voedingsindustrie zijn ontdaan van alle goede stofjes. Concreet gaat het om de kiem van de graankorrel en om de zemelen. Deze stofjes bevatten de meeste voedingsstoffen maar voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld wit brood, witte pasta, witte rijst,… zijn hier helaas volledig van ontdaan.

Het vraagt weinig energie van je lichaam om deze voedingsmiddelen te verteren waardoor de suiker al heel snel in je bloed terecht komt en hier een snelle piek van energie veroorzaakt. Een snelle piek betekent helaas ook een fameuze energiedip, korte tijd nadien. Je zal je al snel moe en futloos voelen waardoor je opnieuw verlangt of hunkert naar eten en dan liefst suikerrijk eten. 

 Vermijd geraffineerde koolhydraten dus zoveel als mogelijk, als je graag optimaal gezond wil zijn.

 

Koolhydraten en afvallen

Is het zinvol om minder koolhydraten te eten als je graag wil afvallen?

Ja absoluut.

Koolhydraten leveren energie in de vorm van suikers. Als je veel koolhydraten eet en parallel weinig beweegt dan wordt de suiker niet verbruikt of verbrandt, waardoor je lichaam deze zal opslagen als vet. Gevolg: gewichtstoename. 

Veel koolhdyraten eten en parallel weinig bewegen is in die zin een belangrijke oorzaak van overgewicht.

 

 

Hopelijk kom je met bovenstaande tips al een heel eind op weg.

Probeer je al een tijdje om af te vallen maar lukt het niet zo goed? Download dan zeker mijn ebook “Wanneer afvallen niet goed lukt en vooral… wat je eraan kan doen!”. Je vindt het ebook hier, het is volledig gratis.

 

Of ben je er klaar mee om er alleen maar over te lezen en wil je er voor eens en voor altijd iets aan doen?  Neem dan hier snel contact met me op. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.