Een slechte dag betekent niet dat alles verloren is

... met enkele tips om snel weer goed voor jezelf te zorgen

 

Ondertussen gaan we stilaan richting eind februari. Voor veel vrouwen een moeiljke periode, zo hoor ik.

De euforie van de feestdagen is voorbij, de winter duurt al lang, de lente is nog niet in zicht, de dagen zijn kort…

 

Zoveel vrouwen zijn het jaar gestart met het goede voornemen om een paar kilo’s kwijt te geraken.

En zoveel vrouwen zijn vandaag, anderhalve maand later, even helemaal de moed kwijt 😔.

Het verlangen naar suiker en zoet wordt weer groter, het wordt moeilijker om gezonde keuzes te maken.

 

Om die reden zet ik vandaag graag enkele tips voor jou op een rijtje.

Tips rond wat je kan doen wanneer het allemaal even mis lijkt te gaan.

Een handleiding als het ware, eentje om terug te lezen elke keer wanneer je het gevoel hebt dat je de weg (en de moed) even kwijt bent.

 

Een slechte dag...

 

Eerst en vooral: een slechte dag betekent niet dat alles om zeep is. Integendeel.

Een gezonde levensstijl laat absoluut ruimte voor lekkere verwennerijen, ookal zijn dat dan misschien ongezonde keuzes.

Als je 80 % van de tijd gezond leeft dan kan je je 20 % van de tijd met een gerust hart genieten… of dit voor jou nu betekent dat je graag steak met frietjes eet, of graag een wijntje (of twee) bij je eten neemt, of kiest voor een dessertje.

Eén boodschap dus: geniet er vooral van!

 

Daarnaast is het belangrijk om je niet te focussen op wat je niet meer kan/wil eten maar je aandacht te richten op wat je vooral wél op je menu wil zetten.

Als je het grootste deel van de tijd gezond eet dan beschikt je lichaam over voldoende voedingsstoffen en dan zal je minder last hebben van hongeraanvallen of eetbuien of een onbedwingbaar verlangen naar zoet.

Bovendien zal je lichaam dankzij alle goede voedingsstoffen goed  functioneren en dan verwerk je ook gewoon de iets minder gezonde dingen die je eet.

 

Focus vooral op wat je wél wil eten

 

Het ideale begin van je dag is een gezond ontbijt (of helemaal geen ontbijt).

Kies bijvoorbeeld eens voor een fruitontbijt (met yoghurt of kefir, noten en zaden) of maak een omeletje met groenten. Ook havermout met yoghurt of kefir, fruit en noten/zaden is een goede keuze in de ochtend.

 

Wanneer je s morgens zou kiezen voor brood met choco dan maak je hetzelf moeilijk voor de rest van de dag.

Brood (vooral wit brood) met choco doet je bloedsuikerspiegel hoog de lucht in schieten met nadien een energiedip tot gevolg.

Je lichaam verlangt opnieuw naar suiker om snel weer energie te krijgen.

 

Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel vanaf de ochtend blijft, hoe minder zin of verlangen je later op de dag zal voelen naar suiker of zoete dingen.

 

Zet daarnaast vooral massaal veel groenten op het menu. Maak s morgens dat omeletje en voeg hier wat groenten aan toe of eet wat snackgroenten bij je ontbijt, kies voor een slaatje bij de lunch en zorg ervoor dat s avonds minstens de helft van je bord uit groenten bestaat.

Hoe meer groenten, hoe meer energie en hoe meer goede moed voor jou. Daarnaast zullen je darmen goed/beter functioneren waardoor je je vanzelf beter gaat voelen in je vel.

 

Als je bij de groenten ook telkens wat goede eiwitten en gezonde vetten kan toevoegen dan ben je langdurig verzadigd en gaat de zin of het verlangen om te snacken of snoepen tussendoor vanzelf verminderen.

 

Een derde gouden tip is om gedurende de dag water met gember te drinken. Gember reinigt en ontgift je lichaam maar stabiliseert daarnaast ook je bloedsuikerspiegel. Op die manier vermindert je verlangen naar zoete en ongezonde dingen.

 

Gun jezelf wat rust 

 

Tenslotte is ook rust en ontspanning énorm belangrijk.

Neem wat tijd voor jezelf. Doe ademhalingsoefeningen, yoga of mediteer. Ga wandelen in de natuur. Zoek uit wat je graag doet en maak ook effectief tijd om dit te doen.

Wanneer je meer rust vindt in je hoofd dan wordt het vanzelf gemakkelijker om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal.

 

 

Veel succes en wees vooral mild voor jezelf ❤️

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.