Eetdagboek van een gezondheidscoach

eetdagboek van een gezondheidscoach

 

Als Gezondheidscoach, gespecialiseerd in Orthomoleculaire voeding, geloof ik héél sterk in de kracht van gezonde voeding.

Of zoals Hippocrates het vroeger al zei “laat voeding je medicijn zijn”.

 

In mijn praktijk begeleid ik mensen (vaak vrouwen) naar een gezonde levensstijl.

En heel regelmatig krijg ik dan de vraag: “Maar wat eet jij eigenlijk zoal?”

In dit blogbericht ga ik je hier graag wat meer over vertellen.

 

Ik neem je mee in een gemiddelde weekdag.

Toen ik vroeger zelf nog heel zoekende was rond gezondheid en gezonde voeding, vond ik eetdagboeken het fijnste om te lezen.

Misschien ben jij er ook wel mee geholpen

 

Het waarom achter de keuzes die ik dagelijks maak, komt in dit blogbericht iets minder aan bod.

Als je hier graag meer over wil weten dan zou ik je zeker aanraden om eens een kijkje te nemen bij de andere blogberichten op mijn website en/of te luisteren naar mijn podcast “over gezonde voeding en leefstijl”.

Je kan de podcast gratis beluisteren op Spotify of op Apple podcast.

 

Mijn ontbijt

 

Mijn dag begon altijd al vroeg, rond half zeven.

Ondertussen werd dit nog een beetje vroeger want sinds een 6-tal weken loopt mijn wekker al af om 6u.

Niet omdat het moet (want ik vertrek pas 2 uren later naar mijn werk) maar wel omdat ik hier bewust voor kies.

In een boek over Ayurveda las ik hoeveel gezondheidsvoordeel vroeg opstaan heeft en aangezien ik altijd al voelde dat ik s ochtends op m’n best ben, heb ik besloten om het eens een kans te geven.

Het advies was om tussen 5 en 6 op te staan.

Vijf uur was me toch net een beetje overdreven dus ik hou het op 6u, dat vind ik vroeg genoeg.

En het was even wennen maar ondertussen vind het heerlijk :-).

Ik gebruik de extra tijd in de ochtend om te sporten of om te mediteren waardoor ik m’n dag  op een heel ontspannen manier kan starten.

Ik zou het iedereen aanraden.

 

Maar goed, ik dwaal al af :-). Om 6 u opstaan dus.

Ik drink s ochtends ofwel een tas thee ofwel een tas (zwarte) koffie.

Van die koffie probeer ik al een tijdje af te komen maar eerlijk is eerlijk, het lukt me niet zo goed.

De ironie is ook dat hoe meer ik tegen mezelf zeg dat ik toch beter geen koffie meer zou drinken ‘s ochtends vroeg, hoe sterker ik ernaar verlang.

Dat fenomeen is allicht wel herkenbaar voor jou :-).

 

Ontbijten doe ik rond half acht.

Af en toe sla ik mijn ontbijt over uit gezondheidsoverwegingen (periodiek vasten) maar aangezien ik graag op gewicht wil blijven doe ik dit slechts (maximum) eenmaal per week.

 

Mijn ontbijt bestaat vaak uit ofwel boekweitvlokken ofwel havermout met verse kefir, zaden en noten en fruit.

Vanuit orthomoleculair standpunt is het beter om je fruit voor je maaltijd te eten, liefst ongeveer een half uurtje ervoor, maar dit vind ik praktisch moeilijk haalbaar dus ik eet het fruit bij m’n ontbijt.

Variatie is heel belangrijk voor je lichaam dus ik wissel zowel mijn fruit af, als de zaden en noten die ik toevoeg aan mijn ontbijt.

Bijvoorbeeld de ene keer pompoenpitten en lijnzaad en amandelen en een andere keer zonnebloempitten en sesamzaad en walnoten.

De combinatie van de zaden is hier geen toeval, dit komt vanuit het principe van zaadrotatie.

Zaadrotatie is een hele goede en gemakkelijke manier om je hormonale cyclus te ondersteunen, hier vertel ik later nog wel eens iets meer over.

 

Zelfgemaakte kefir is supergezond omdat deze heel rijk is aan probiotica.

Probiotica zijn levende bacteriën die zorgen voor een goede werking van je darmflora.

 

Soms voeg ik aan mijn ontbijt ook nog extra wat gezonde vetten toe, bv olijfolie of MCT-olie. Of ghee als ik m’n havermout warm eet.

 

Als je graag optimaal gezond wil zijn dan is het belangrijk om niet elke dag hetzelfde ontbijt te eten.

Ideaal is 3 verschillende ontbijten per week met elkaar af te wisselen.

 

Mijn lunch

 

Bij de lunch eet ik liefst een salade of een restje van de avond voordien. 

Ik kies vaak voor een slaatje met veel groenten, olijfolie of een lekkere dressing en kip of gerookte zalm of 2 hardgekookte eitjes of mozarella/feta of falafel.

Mijn favoriete slaatje bestaat uit een bedje van veldsla met hierover olijfolie en wat grof zeezout, daarbij fijngesneden komkommer en 1 avocado. Met als topping gerookte zalm of garnaaltjes en geroosterde pijnboompitjes. Héérlijk!

 

In de winter probeer ik wat vaker warme groenten te eten zodat er niet enkel rauwe groenten op de menu staan.

Voor je gezondheid is het goed om ongeveer 50% van je groenten rauw te eten maar je darmen moeten minder hard werken als je groenten gewokt, gestoomd, geroosterd of gekookt eet.

 

Mijn avondeten

 

Voor wat het avondeten betreft, eten we hier eigenlijk heel klassiek.

Soms is dat patatjes met vlees of vis en groenten, soms wok met noedels of rijst en groenten en bv kip, soms pasta.

 

Mijn avondeten is deels afhankelijk van mijn sportactiviteit in de avond.

Op maandag en woensdag gaan Sidney en ik om 19u samen trainen. Dat zijn groepslessen, op maandag BBB en op woensdag Core and hit of bootcamp in de zomer.

Vooral voor de training van woensdag, die over het algemeen de meest intensieve is, maak ik wel eens bewust snelle koolhydraten klaar omdat we pas om 17u30 kunnen eten. Met deze vorm van koolhydraten is de energie snel beschikbaar voor je lichaam.

Ik kies dan bijvoorbeeld voor witte pasta of een gerecht met rijst of bv verse appelmoes met patatjes en kip. De glucose uit de witte pasta, rijst, patatjes en appelmoes wordt snel opgenomen in je bloed en levert op die manier snel energie op.

 

Over het algemeen is het steeds een goed idee om je voeding aan te passen aan je activitieit van die dag.

Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen, plan dan gerust eens een gesprek in bij mij en dan kijk ik heel graag met je mee.

 

Ik krijg verder ook wel eens de vraag of ik dan zelf 100% van de tijd gezond eet?

Nee hoor, absoluut niet :-).

Ik hou me aan de 80-20 regel, dit betekent dat als je 80% van tijd gezond eet, je 20% van de tijd wel echt oprecht kan genieten.

 

Wat dat voor mij betekent? Ik eet graag steak met frietjes, ik kan genieten van een glas (of twee :-) ) wijn en ik hou heel erg van vanille-ijs. Misschien ook met warme chocoladesaus en slagroom erbij :-).

Maar euh, ik beweeg en sport ook veel he, dat helpt natuurlijk ook.

Misschien kan dat ook voor jou een motivatie zijn.

 

Wil jij ook graag gezonder gaan leven maar weet je niet goed waar te beginnen? 

Neem dan zeker eens een kijkje op mijn website, ik help je heel graag verder.

 

Warme groeten, 

 

Nele 

Gezondheidscoach

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.