Met dit blogbericht wil je bewust maken van de gezondheidsrisico’s van het veelvuldig gebruik van bewerkte voeding.

 

Laat ons beginnen met een voorbeeldje uit de praktijk.

 

Dit lees ik op de ingrediëntenlijst op de achterkant van een verpakking van een bekend merk van granola:

 

Volkoren HAVERMOUT (57%)

(dit is op zich goed, het hoofdingrediënt van granola zou altijd havermout moeten zijn),

maar dan:

glucosestroop, suiker, volkoren TARWE (5,4%), zonnebloemolie, rijstebloem, TARWEBLOEM, honing, melasse, antioxidant (tocopherol), natuurlijk aroma (TARWE). Deze granola kan melk bevatten en verschillende soorten noten en zaden.

 

Uit de ingrediëntenlijst kan je afleiden dat deze granola 4 verschillende soorten suiker bevat:

Glucosestroop, suiker, honing en melasse (suikvervanger)

 

Die suikers in combinatie met een gebrek aan noten en zaden (want daar lees ik niets van terug in de ingrediëntenlijst), zal ervoor zorgen dat je van deze granola snel terug honger krijgt en wellicht ook zin in suiker.

 

Wanneer je zelf je granola maakt dan is het hoofdingrediënt havermout en dan voeg je hier ruim fijnggesneden noten en zaden en pitten aan toe. Misschien zal je er ook beetje honing aan toevoegen maar dan gaat het om natuurlijke suikers en dan heb je zelf controle over de hoeveelheid die je toevoegt .

 

Een kleine sidenote: Mocht je graag zelf je granola maken dan vind ik persoonlijk de Homemade granola van Sandra Bekkari een goed recept.

Dit kan je gratis terugvinden op internet.

 

Weet wat je eet

 

Het blijkt dat bij almaar meer producten die we kopen, we eigenlijk niet langer goed weten wat we nu effectief kopen.

 

Te weinig mensen weten dat het belangrijk is om de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking te checken, te weinig mensen zijn zich hiervan bewust.

Ik hoop daar met dit blogbericht verandering in te kunnen brengen.

 

Wanneer het gaat om bewerkte voeding dan geef ik aan al mijn klanten als raad mee:

hoe langer de ingrediëntenlijst op de achterkant van een verpakking van een voedingsmiddel, hoe sneller je het terug in het schap van de supermarkt mag zetten.

 

Alsook: hoe meer woorden in de ingrediëntenlijst je niet begrijpt of herkent, hoe meer bewerkt en hoe ongezonder een product zal zijn.

 

Eet zoveel mogelijk natuurlijke of onbewerkte voeding

 

Of nog beter: koop of eet zo weinig mogelijk bewerkte voeding.

Kies zoveel als mogelijk voor natuurlijke of onbewerkte voeding.

Dat wil zeggen: massaal groenten en fruit, wat kwaliteitsvol vlees of vis, eieren, noten en zaden, extra vierge olijfolie.

 

Natuurlijk is het ook zo dat ons leven de dag van vandaag zo druk is geworden dat de verleiding om bewerkte voeding te kopen in plaats van zelf te koken enorm groot is.

Heel begrijpelijk en herkenbaar, wellicht voor ieder onder ons.

 

Alleen… de gezondheidsrisico’s van het vaak eten van bewerkte voeding zijn veel groter dan je nu misschien wel denkt.

 

Wat is precies het grootste probleem met industrieel bewerkte voeding? Bewerkte voeding is vaak arm aan voedingsstoffen en rijk aan schadelijke stoffen.

 

Daarnaast is het ook zo dat heel de epidemie van overgewicht en hartziekten wordt veroorzaakt door de combinatie van ongezonde vetten en suikers en die zitten ook in zowat alle industrieel bereid voedsel.

 

 

Wat is dan precies bewerkte voeding? 

 

Voordat we verder stilstaan bij de gezondheidsrisico's, is het belangrijk om te begrijpen wat bewerkte voeding precies is.

Bewerkt voedsel zijn voedingsmiddelen die door de voedingsindustrie werden veranderd of bewerkt om ze bijvoorbeeld langer houdbaar, smakelijker of makkelijker te bereiden te maken.

Denk aan producten zoals light yoghurt, kant-en-klaarmaaltijden, chips, frisdrank, fastfood en zelfs sommige soorten brood of granen.

 

Deze voedingsmiddelen bevatten vaak toegevoegde suikers, zout, ongezonde vetten en chemische additieven zoals conserveermiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers. En hoewel ze op zich wel handig zijn, brengen ze een aantal aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee.

 

Welk zijn de gezondheidsrisico's van veelvuldig gebruik van bewerkte voeding? 

 

  1. Een eerste gezondheidsrisico heeft te maken met het tekort aan voedingsstoffen in veel bewerkte producten

 

Bewerkte voedingsmiddelen worden vaak ontdaan van hun natuurlijke voedingswaarde. Dus waar onbewerkte voeding zoals fruit, groenten, noten en zaden rijk zijn aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten, worden deze in bewerkte voeding juist vaak verwijderd.

Dit betekent dat je lichaam essentiële bouwstoffen mist die nodig zijn voor je gezondheid, energieproductie en het versterken van je immuunsysteem.

 

Door vaak te kiezen voor voeding die arm is aan voedingsstoffen, kun je problemen krijgen zoals:

 

  • Vermoeidheid en een gebrek aan energie.
  • Verzwakte immuniteit, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes.
  • Tekorten aan vitamines en mineralen, wat kan leiden tot aandoeningen zoals bloedarmoede of botontkalking.

 

 

  1. Schadelijke additieven en smaakstoffen

 

Een tweede groot probleem met bewerkt voedsel zijn de toevoegingen die worden gebruikt om de smaak te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen.

Veel van deze stoffen zijn synthetisch en hebben een negatief effect op onze gezondheid, vooral wanneer je ze in grote hoeveelheden binnenkrijgt.

 

Enkele van deze stoffen zijn bijvoorbeeld

  • natrium (zout, bewerkt voedsel bevat vaak extreem veel zout, wat kan leiden tot hoge bloeddruk, hartziekten en nierproblemen),
  • transvetten (dit zijn ongezonde vetten die je vindt in gebakken en gefrituurde bewerkte producten, deze vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten)
  • en toegevoegde suikers (frisdrank en snoep zijn bijvoorbeeld producten met veel toegevoegde suikers. Deze suikers kunnen leiden tot insulineresistentie, gewichtstoename en uiteindelijk type 2 diabetes.)

 

Misschien hierbij even een belangrijke kleine sidenote:

als je je op dit moment realiseert dan je misschien wel een lange tijd veel bewerkte voeding hebt gebruikt en je wil gezonder gaan leven dan is het een goed idee om je lichaam wat extra te ondersteunen in het ontgiften, in het verwijderen van afvalstoffen.

Hoe je dat kan doen, leer ik je in mijn masterclass je lichaam op een natuurlijke manier ontgiften.

Een absolute aanrader. Alle info hierover vind je hier: https://wwwleefgezondleefgelukkig.plugandpay.nl/je-lichaam-op-een-natuurlijke-manier-ontgiften-ai-nqrqz

 

 

  1. Ontstekingen en darmproblemen

 

Bewerkt voedsel kan ook leiden tot chronische laaggradige ontstekingen in je lichaam, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan de ontwikkeling van chronische ziekten zoals bijvoorbeeld artritis, hartziekten en zelfs kanker.

Daarnaast bevatten veel bewerkte voedingsmiddelen weinig vezels, die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering.

Een vezelarm dieet kan leiden tot constipatie, een onevenwichtige darmflora en een verhoogd risico op darmziekten.

 

En dan een nog een vierde – heel groot – gezondheidsrisico:

 

  1. Klachten tgv een te hoge suikerinname

 

Aan bewerkte voedingsmiddelen worden vaak veel suikers toegevoegd.

 

Zoals je aan het begin van de aflevering al kon horen, gebruiken veel fabrikanten verschillende suikers in één product en “splitsen” ze de suikerinhoud op het etiket. Hierdoor lijkt het alsof er minder suiker in zit, maar als je al deze verschillende soorten bij elkaar optelt, is het totale suikergehalte vaak hoog.

 

Daarnaast is het ook zo dat suiker in veel verschillende vormen voorkomt.

Fabrikanten gebruiken vaak alternatieve benamingen gebruiken op voedingsetiketten om het minder opvallend te maken dat een product verschillende soorten suikers bevat.

Door deze benamingen te leren herkennen, kun je bewuster omgaan met je suikerinname en gezondere keuzes maken.

 

Algemene benamingen voor suiker zijn: sucrose, glucose, fructose, maltose, lactose en dextrose. Allemaal termen die eindigen op “ose”, dit kan je onder andere al helpen om suikers te herkennen.

 

Dan zijn er ook de suikers op basis van siropen, denk aan glucose-fructosestroop, maïsstroop, ahornsiroop,…

 

Daarnaast zijn er nog verschillende andere vormen van suiker, bv druivensuiker, kokosbloesemsuiker, rietsuiker, bietsuiker, invertsuiker.

Of enkele benamingen waar je ook niet meteen aan suiker zou denken: melasse of karamel.

 

En dan nog een misleidende: de vruchtensuikers en zgn “natuurlijke suikers”, dit is bv vruchtensapconcentraat, vruchtensuiker, dadelstroop.

 

 

Vanuit een orthomoleculair standpunt worden de gezondheidsrisico’s van suiker niet alleen bekeken vanuit de standaard effecten op het lichaam, zoals gewichtstoename en diabetes, maar ook vanuit de invloed van suiker op het functioneren van je lichaam.

 

Bijvoorbeeld:

  • Suiker belemmert de opname van micronutriënten door je lichaam waardoor je meer vitamines en mineralen nodig hebt, denk bv aan B-vitamines, magnesium, calcium
  • Een te hoge suikerconsumptie zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel fel schommelt en dit leidt op tot tal van problemen met op lange termijn risico op van diabetes type 2
  • Hoge suikerinname kan het stresshormoon cortisol verhogen, wat bijdraagt aan chronische ontstekingen en een verstoring van de bijnierfunctie. Dit kan vermoeidheid, stemmingswisselingen, en zelfs bijnieruitputting veroorzaken
  • Een teveel aan suiker veroorzaakt chronisch laaggradige ontstekingen en heeft een negatieve impact op het immuunsysteem
  • Suiker heeft een impact op je mentale gezondheid doordat de consumptie van suiker een direct effect heeft op de neurotransmitters . In die zin kan het mede oorzaak zijn van depressie en angst, een slechte stemming, slaapstoornissen,…
  • Verstoorde Leverfunctie

Fructose, een van de meest voorkomende vormen van suiker in bewerkt voedsel, wordt in de lever omgezet in vet. Wanneer de lever te veel fructose verwerkt, kan dit leiden tot niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

 

Conclusie

Het vaak gebruiken van bewerkte voeding kan leiden tot heel wat gezondheidsproblemen.

Wil je graag optimaal gezond zijn, eet dan zoveel mogelijk natuurlijk voeding.

 

Warme groeten, 

Nele

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.