Verwen je darmen; maak zelf yoghurt

Zelf yoghurt maken

Maak je eigen yoghurt en geniet van al het goede wat yoghurt je te bieden heeft

 

Is yoghurt gezond?

Absoluut! Zelfgemaakte yoghurt... verser en gezonder kan het niet!  

Elke lepel zelfgemaakte yoghurt bevat miljoenen levende yoghurtbacteriën, een geweldige traktatie voor je darmflora.

Wist je dat je lichaam meer bacteriën bevat dan cellen? Alle reden om er héél goed zorg voor te dragen dus! Een gezonde darmflora is enorm belangrijk.

 

In je darm leven wel 50 biljoen bacterieën, dit is de darmflora of microbioom.  In totaal gaat het over 1 à 2 kg microben 😱.  Deze darmbacterieën stimuleren niet alleen je darmwerking maar ze helpen ook bij de spijsvertering, produceren vitaminen, sturen je immuuncellen aan en beïnvloeden je mentale gezondheid.  

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van je darmen en de conditie van je hersenen. Wist je dat je darmflora zelfs kan bepalen hoe je je voelt? Uit onderzoek blijkt dat een slecht functionerende darmflora zelfs depressieve klachten kan veroorzaken.

 

Ons huidige Westerse voedingspatroon brengt de darmbacteriën uit balans.  Het bevat te veel kunstmatige suikers en te weinig vezels.  Het gevolg is dat de goede bacterieën uitsterven en de slechte bacterieën toenemen.  

Om deze reden is het heel gezond om regelmatig gefermenteerde producten te eten, dit is bijvoorbeeld kefir, yoghurt, zuurkool,... Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. De bacteriën in gefermenteerde producten verbeteren je darmflora, dit betekent dat de goede bacteriën toenemen en de slechte bacteriën afnemen.

 

Zelf yoghurt maken

Yoghurt maken kan je gemakkelijk zelf. Zelfgemaakte yoghurt levert je enorm veel gezondheidsvoordeel op. De yoghurt die je koopt in de supermarkt - en zelfs in de natuurwinkel - bevat vaak nog amper levende bacteriën omdat er veelal te veel tijd is verstreken tussen de datum van productie en de datum van verkoop. Wanneer je zelf yoghurt maakt dan levert dit je een supervers product op, boordevol lévende bacteriën 🤩.

 

Om zelf yoghurt te maken vertrek je van een basiscultuur voor yoghurt, te koop in de natuurwinkel of online. Een basiscultuur koop je meestal in de vorm van "bloemetjes", een soort van wolkjes vol met levende bacteriën ofwel in de vorm van (melk)poeder in een zakje (dit houdt de bacteriën in stand). Persoonlijk vind ik de zakjes met poeder het meest gebruiksvriendelijk, met bloemetjes heb je wat meer werk omdat je de yoghurt dan moet zeven voor gebruik. Ik koop mijn startcultuur aan bij yoghurt.NL. 👍

De levende yoghurtculturen in je start liturgie fermenteren met de melk waardoor de lactose in de melk wordt omgezet in goede melkzuren.  Deze melkzuren zijn gemakkelijk te verteren, wat gunstig is voor je darmflora.  Zelfgemaakte yoghurt bevat geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen, geen conserveringsmiddelen en geen stabilizers. 

 

Je voegt 1 liter volle melk toe aan de levende yoghurtcultuur en giet het mengsel in de yoghurtmaker of in de potjes in de yoghurtmachine.  Ik gebruik zelf de yoghurtmachine van Moulinex.  Na 12 tot 15 uur is je zelfgemaakte yoghurt klaar.  Eén basiscultuur volstaat om vele porties yoghurt te maken.  Je houdt telkens een potje yoghurt opzij, dit gebruik je om je volgende bereiding te maken. 

 

Veel succes!

 

Wil je graag (blijvend) afvallen of wil gezonder gaan leven maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen of kan je wel wat hulp verbruiken? Op deze pagina lees je alles over mijn aanbod als gezondheidscoach, regio Herentals (Antwerpen). Je bent heel erg welkom.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.