Breng je hormonen weer in balans... mijd zoveel mogelijk hormoonverstoorders

 

Hormoonverstoorders kunnen overgewicht en obesitas veroorzaken. Jaja, you can blame it on the hormones :-).

Hormoonverstoorders zijn bijvoorbeeld xeno-oestrogenen, dit zijn chemische stoffen (in de plastic verpakking van voeding, in je cosmetica - denk aan parabenen,...) die zich in het lichaam gedragen als hormonen. Ze verstoren de natuurlijke hormoonbalans.  Naast xeno-oestrogenen bestaan er ook nog andere hormoonverstoorders maar chemische stoffen zijn de grootste boosdoeners. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde vrouw meer dan 500 (!) chemische stoffen per dag binnen krijgt, waarvan een groot deel afkomstig is uit onze cosmetica.

In dit blogbericht wil ik jullie vooral meegeven wat je zelf kan doen om je hormoonbalans te beschermen of zelfs te herstellen. Hierbij kan een gezonde dagelijkse voeding heel wat betekenen. Let wel: het volgende overzicht is niet volledig. Dan zou ik met een blogbericht van 1 pagina niet toekomen :-). 

PS: Nota aan de mannelijke lezers: ook voor jullie is een gezonde hormoonbalans belangrijk! Jullie zullen uiteraard geen last hebben van oestrogeendominantie en dergelijke meer maar ook voor jullie vormen de voedingsrichtlijnen in deze nieuwsbrief een goede basis voor een gezonde hormoonbalans (denk aan insuline, testosteron, cortisol). 

 

Tip 1:
Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog oploopt.  Als je koolhydraten eet, kies dan voor de gezonde (complexe) koolhydraten. Gezonde koolhydraatbronnen zijn bijvoorbeeld: groenten zoals rode biet/ zoete aardappel/ pompoen, fruit zoals banaan/ mango/ druiven, peulvruchten zoals linzen/erwten/kikkererwten, havermout, volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, ... Gebruik best zo weinig mogelijk suiker, snelle koolhydraten en alcohol. 

Tip 2:
Eet voldoende (groene) groenten. In mijn vorige blogberichten kon je al lezen waarom groene groenten zo belangrijk voor je zijn, ook voor een gezonde hormoonbalans leveren ze een belangrijke bijdrage. Veel vrouwelijke klachten (again: sorry heren) worden veroorzaakt door een teveel aan oestrogeen in het lichaam. Bepaalde stoffen in groene groenten (oa chlorofyl) helpen de lever om een teveel aan oestrogeen af te breken. 

Tip 3: 
Zorg voor een goede darmflora. Eet voldoende vezels (vooral aanwezig in groenten maar ook in volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta,...) en gebruik regelmatig probiotica. Probiotica vind je in  "levende" yoghurt of kefir of in andere gefermenteerde producten. Je kan er ook voor kiezen om een supplement te nemen. 

En last but not least: wil je graag op een eenvoudige manier een boost geven aan de goede werking van je hormonen? Enkele zeer krachtige voedingsmiddelen zijn lijnzaad en brocollikiemen. Lijnzaad is rijk aan lignanen en deze stofjes beschermen je lichaam tegen xeno-oestrogenen en broccoli-kiemen maken xeno-oestrogenen onschadelijk. 

Veel succes! Kan je wel wat hulp gebruiken? Maak dan je afspraak via het contactformulier of via mail. Je bent heel erg welkom.

Wil je eerst graag wat meer lezen over wie ik ben en wat ik precies voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan zeker ook eens een kijkje op de homepagina

 

 

Bronnen: Hormoonbalans voor vrouwen (Ir. Ralph Moorman en Drs. Barbara Havenith), Voeding en hormonen (Marjolein Dubbers)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.