Hoe gezond is chiazaad?

is chiazaad gezond

3 goede redenen om chiazaad regelmatig toe te voegen aan je menu

Wat is chiazaad?

Chiazaad is afkomstig van de chiaplant, een plant die van nature groeit in Mexico en Guatemala. Tegenwoordig komt veel chiazaad uit Australië.

De bloemen van de chiaplant produceren kleine grijs-zwarte zaadjes van ongeveer 1 mm groot.

Chiazaden hebben een neutrale smaak. Wanneer je ze laat weken in water (of in kokosmelk zoals je verder in het recept zal kunnen lezen) dan worden ze zacht en vormen ze zich tot een soort van gelei.

De chiaplant werd vroeger door de Maya’s en de Azteken al gebruikt als voedsel en als medicijn.

 

Zijn chia zaden gezond?

Ja, chia zaden zijn enorm gezond! Ze behoren terecht tot de superfoods.

Chiazaad zit boordevol goede voedingsstoffen, zowel macro- als microvoedingsstoffen.

 

Wat macrovoedingsstoffen betreft (koolhydraten, eiwitten, vetten en water) is chiazaad rijk aan plantaardige eiwitten én aan de supergezonde omega 3-vetten. Omega 3 is belangrijk voor flexibele celwanden en kan ontstekingsremmend zijn mits het gecombineerd wordt met de juiste enzymen, vitaminen en mineralen. 

Daarnaast bevatten de zaadjes veel voedingsvezels, waar vooral je darmen heel erg blij van worden. Vezels zijn prebiotica, ze helpen je darmslijmvlies om het ideale klimaat te creëren voor je darmbacterieën.

Enorm belangrijk want misschien wist je het nog niet maar ons lichaam bevat zelfs meer bacterieën dan lichaamscellen! 

Hoe meer gevarieerd je darmflora is en hoe meer goede bacterieën aanwezig zijn ten opzichte van slechte, hoe beter. Je darmflora beïnvloedt immers niet alleen je lichamelijk welzijn, het bepaalt ook mee hoe je je voelt. De laatste jaren gebeurt er almaar meer onderzoek naar de relatie tussen depressie en de darmflora.

 

Naast macro-voedingsstoffen bevatten chia zaden ook veel belangrijke micro-voedingsstoffen.

Micro-voedingsstoffen zijn vitaminen, mineralen, fytonutriënten, vitaminoïden,…, dit zijn stofjes die ervoor zorgen dat je lichaam optimaal kan functioneren.

Magnesium en calcium zijn rijk aanwezig in chia zaad, net als selenium. Deze mineralen zijn belangrijk voor een goede spieropbouw en spierfunctie, alsook voor sterke botten. Selenium is daarnaast ook een belangrijk mineraal voor je immuunsysteem.

 

En tenslotte, last but not least: chiazaad is enorm rijk aan anti-oxidanten (cfr selenium).

Wat zijn dat nu precies, anti-oxidanten?

Door oxidatie ontstaan er in ons lichaam voortdurend vrije radicalen. Dit valt niet te vermijden, vrije radicalen ontstaan bij allerlei normale lichaamsprocessen zoals bijvoorbeeld de verbranding van ons voedsel, bij ontgifting,.... Zelfs bij (intensief) sporten.

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die een hoop schade kunnen opleveren aan je cellen en weefsels. Ze bevorderen het verouderingsproces en vergroten het ontstaan van chronische en degeneratieve ziekten zoals artrose, reuma, kanker, …

Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen deze schade, je wil er dus zoveel mogelijk van opnemen met je dagelijkse voeding!

Chia zaad is een goede anti-oxidant, een derde en heel belangrijke goede reden om het regelmatig toe te voegen aan je menu.

Recept met chia zaad

Hoe kan je chia zaden gebruiken?

Je kan een eetlepel chipzaad toevoegen aan je ontbijt. Eventueel plet je de zaadjes eerst even in de vijzel, zo worden de goede voedingsstoffen beter opgenomen worden door je lichaam. 

Je kan chiazaden ook verwerken tot chiapudding. Ik geef je graag een heel lekker recept mee uit het boek “Slimme darmen dieet”: een chiapotje met blauwe bessen.

 

chiazaad recept

Meng 4 eetlepels chiazaad met 250 ml zuivelvrije melk (bv kokosmelk, amandelmelk,...), 1 theelepel kaneel, 1 theelepel vanille-essence en 1 eetlepel blauwe bessen en zet dit gedurende de nacht in een afsluitbare pot in de ijskast.

Voeg 's morgens nog wat extra blauwe bessen toe en bijvoorbeeld wat zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, hazelnoten of walnoten en je chiapotje of chiapudding met blauwe bessen is klaar.

Extra tip: Mocht je later die dag nog gaan sporten dan kan je eventueel enkele eetlepels havermout of boekweitvlokken toevoegen zodat je zeker voldoende koolhydraten binnen krijgt om je sportactiviteit tot een goed einde te brengen.

Smakelijk! 😋



Wist je dat je met de juiste voeding jouw gezondheid enorm sterk kan beïnvloeden? Dat sommige voedingsstoffen zelfs een geneeskrachtige werking hebben? 

Op deze pagina kan je lezen hoe mijn aanbod als gezondheidscoach (en orthomoleculair therapeut in opleiding) ook jouw leven kan veranderen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met me op, je bent heel erg welkom.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.