Home » Blog » Gezonde recepten: deel 2

Gezonde recepten: deel 2

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 14:28

... GEZONDE LUNCH

Lunchrecept 1: salade van veldsla, komkommer, avocado en gerookte zalm. Meng alle ingrediënten door elkaar en je hebt meteen een supergezonde salade boordevol vitamines en mineralen.
Gerookte zalm en avocado bevatten veel gezonde vetten (en zalm bevat daarnaast ook veel goede eiwitten), deze zorgen voor een langdurig verzadigd effect.
Ook groene groenten zijn erg belangrijk voor je lichaam. Ze leveren maximaal antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels. Voeg ze zoveel mogelijk toe aan je dagelijkse menu. 
Eventueel kan je als topping bij deze salade balsamicosiroop en geroosterde pijnboompitjes voorzien. 

 

Lunchrecept 2: salade van rode biet met veldsla of rucola, olijfolie, fetakaas en walnoten. Ook deze salade is heel gemakkelijk en snel klaar te maken, hij zit bovendien boordevol vitale stoffen.
Rode biet werkt ontgiftend, bevat veel antioxidanten, verlaagt je bloeddruk en cholesterol, verbetert je sportprestaties en gaat ontstekingen tegen. Bieten bevatten veel foliumzuur, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. 
Wat maakt walnoten zo gezond? Walnoten zitten boordevol omega 3-vetzuren, ze bevatten veel magnesium, ze zijn rijk aan vezels en aan vitamine E. 
Deze salade is een superrijke bron van vitaminen en mineralen, ik eet dit lunchgerecht zelf minstens één keer per week. 

 

Lunchrecept 3: quiche van zoete aardappel met spinazie, broccoli en mozzarella. Dit lunchgerechtje vraagt iets meer werk dan de vorige recepten maar je kan er gemakkelijk 2 dagen van eten. Of je maakt hem als avondeten en je gebruikt de overschot de volgende dag als lunch. 
Bedek een quiche-bakvorm met bakpapier en beleg hem met dunne schijfjes zoete aardappel. Stoof wat spinazie en blancheer de broccoli (laat hem 3 minuten koken, nadien afspoelen met koud water). Beleg de bodem van zoete aardappel met de groene groenten. Vervolgens meng je 200 ml kokosmelk met 4 eieren, kruid goed met peper en zout, en giet dit mengsel over de quiche. Tenslotte nog wat plakjes mozzarella erover en hopla: je gezonde quiche kan de oven in voor ongeveer 25 à 30 minuten (180 graden)
Zoete aardappel is een gezonde bron van koolhydraten en is bovendien rijk aan bètacaroteen (wat ons lichaam omzet naar vitamine A). Ook dit gerechtje is weer rijk aan groene groenten, wat je lichaam talloze gezondheidsvoordelen oplevert. 

Extra tip!  Eet niet te weinig. Je lichaam heeft per dag minimaal 1200 calorieën nodig om goed te kunnen functioneren.  Ik zie het zo vaak gebeuren in mijn praktijk; je wil afvallen en je gaat daarbij helemaal op de rem staan...  Wat er dan gebeurt? Helemaal niets... Je lichaam verlaagt zijn rustmetabolisme waardoor je minder energie verbruikt en je dus geen gewicht zal verliezen, ookal eet je ineens een hoop minder dan voordien. Je maaltijd is dus best zo volwaardig mogelijk, met voldoende macrovoedingsstoffen (koolhydraten, goede eiwitten, gezonde vetten) en voldoende microvoedingsstoffen (vitamines en mineralen). 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.