Waarom calorieën tellen geen zin heeft

calorien tellen

... ik vertel je er alles over in dit nieuwste blogbericht.

 

Om uit te leggen of calorieën tellen al dan niet zin heeft, is het belangrijk om eerst goed te begrijpen wat een calorie precies is.  Vervolgens leg ik je uit hoeveel calorieën een volwassen man of vrouw nodig heeft, om tenslotte te verklaren of calorieën tellen wel of niet zin heeft.

Wat is een calorie?

Een calorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om één gram water één graad in temperatuur te verhogen.

Wanneer het voeding betreft, rekenen we meestal in kilocalorieën (kcal). Een kilocalorie is dan de hoeveelheid warmte die nodig is om één kilogram water met één graad in temperatuur te verhogen. Eén kilocalorie bevat 1000 calorieën.

 

Alle macro-voedingsstoffen leveren energie:

  • 1 gr koolhydraten levert 4 kcal (kilocalorieën)
  • 1 gr eiwitten levert 4 kcal
  • 1 gr vet levert 9 kcal
  • 1 gr alcohol levert 7 kcal

 

Wanneer je evenveel kcal inneemt dan je verbruikt dan zal je op gewicht blijven. Als je meer calorieën inneemt dan je verbrandt dan zal je gewicht toenemen, net als andersom: als je minder calorieën inneemt dan je verbruikt dan val je af.

Als je dus graag wat gewicht wil verliezen dan zal je een negatieve energiebalans moeten creëren, dit betekent dat je minder energie inneemt dan je verbruikt 👍.

Hoeveel kcal heb je per dag nodig?

Hoeveel kcal je per dag nodig hebt, is afhankelijk van veel verschillende factoren.

Hoe oud ben je? Ben je een man of een vrouw? Heb je een zittend beroep of ben je net heel actief? Sport je? Ben je groot of klein? Heb je veel spiermassa of eerder weinig? ...

Er bestaan richtlijnen om je gemiddelde calorie-verbruik te berekenen maar ik merk dat de resultaten vaak niet correct zijn. Ik zou volgens deze berekeningen bijvoorbeeld 2000 kcal per dag mogen innemen terwijl ik op passieve dagen amper 1600 à 1700 kcal verbruik 😏.

 

Maak je graag zelf de berekening dan is het systeem van PAL-waarde naar mijn gevoel de meest correcte methode. PAL staat voor Physical Activity Level. Om je energieverbruik te berekenen vermenigvuldig je je rustmetabolisme met de PAL-waarde, daar voeg je later de verbrande calorieën per sportactiviteit aan toe. Gezien de inhoud van dit blogbericht ga ik hier verder niet op in, check gerust internet als je hier graag meer over weet.

 

Wil je graag een correct zicht krijgen op je dagelijkse verbruik dan kan je je een activity-tracker aanschaffen (bv Fitbit).  

Waarom calorieën tellen geen zin heeft

Of calorieën tellen wel of niet zin heeft, verdient een genuanceerd antwoord ☺️.

 

Ik zou zelf nooit iemand aanraden om dagelijks calorieën te tellen maar toch is het wel zinvol om een globaal beeld te hebben van de calorieën die je inneemt.

Zoals ik eerder reeds stelde kan je enkel afvallen als de energiebalans negatief is, dit betekent dat je minder calorieën inneemt dan je verbruikt. In die zin is het dus wel belangrijk om te weten of je over het algemeen eerder minder dan wel een gelijk of hoger aantal calorieën inneemt dan je verbruikt. Een algemeen beeld volstaat hierbij, je hoeft dit zeker niet elke dag na te tellen want dat levert alleen maar stress op en dat doet je gewicht ook geen goed ☺️.

 

Behalve om een goed algemeen zicht te krijgen op je energiebalans, heeft het echter weinig zin om calorieën te tellen.

 

Waarom niet? Omdat de ene calorie de andere niet is. Verschillende factoren hebben invloed op de mate waarin voedingsstoffen en dus ook calorieën door je lichaam worden opgenomen, bv de verpakking van de voeding, de mate waarin voeding bewerkt is, het al dan niet goed functioneren van je darmflora,…

 

Ik leg het je graag verder uit:

 

  1. De verpakking van voeding

 

Sommige delen van je voeding worden niet opgenomen door je lichaam. Denk bv aan het vliesje rond noten of aan de schil van een appel. Op die manier worden niet alle calorieën uit het voedingsmiddel opgenomen door je lichaam.

 

  1. Bewerkte voeding

 

Ook de mate waarin voeding wordt bewerkt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid calorieën die uiteindelijk wordt opgenomen. Eet je bijvoorbeeld een appel met schil dan zal dit op een heel andere manier verteerd en opgenomen worden dan wanneer je je appel in de vorm van appelmoes eet.

Om een appel met schil te verteren moet je lichaam behoorlijk werken. Op die manier worden er uiteindelijk minder calorieën opgenomen dan wanneer je de appel in de vorm van fijngemalen appelmoes eet. Appelmoes wordt heel snel opgenomen in je lichaam, de vertering vraagt amper energie.

Extra tip: Een bijkomend nadeel is dat appelmoes een snelle piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt waardoor je snel energie krijgt maar dit kort nadien al gevolgd wordt door een energiedip.

Wil je je optimaal goed en energiek voelen – de ganse dag door – dan is het belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Kies in dit geval vooral voor de appel met schil ipv voor de appelmoes 😁.

 

Zelfde verhaal voor brood: eet je hetzelfde aantal calorieën aan volkorenbrood dan aan wit brood dan zal je lichaam bij het volkoren brood minder calorieën effectief opnemen dan bij het wit brood. Om volkorenbrood te verteren verbruikt je lichaam namelijk meer energie dan bij de vertering van wit brood.

 

  1. Je darmflora

 

Ook je darmbacterieën spelen een rol bij de hoeveelheid calorieën die door je lichaam worden opgenomen. Hoe meer gevarieerd en hoe talrijker je darmbacteriën aanwezig zijn, des te gemakkelijker kan je een goed gewicht bereiken en behouden. Je darmflora heeft echt invloed op alle facetten van je gezondheid.

 

  1. Verslavende effect van bewerkte voedingsmiddelen

 

Veel voedingsmiddelen worden door de voedingsindustrie ultra-sterk bewerkt. De voedingsindustrie voegt grote hoeveelheden suiker en vet toe om een verslavend effect te bereiken.

Zoetigheid en vet prikkelen het beloningscentrum in je hersenen waardoor je een instant goed gevoel krijgt en al snel verlangt naar meer. Bovendien verteert dit soort bewerkte voeding enorm snel en ontregelt het je bloedsuikerspiegel. Je zal al snel weer naar eten verlangen. En dan hunkert je lichaam helaas niet naar een wortel of tomaat 😂 maar dan gaat het om bijna onbedwingbare hunker naar suiker.

Herkenbaar? Welicht wel… 

 

 

Om al deze redenen heeft het naar mijn mening dus weinig zin om elke dag calorieën te tellen. Als je graag wil afvallen (of bijkomen) dan is het wel zinvol om een globaal beeld van je calorie-inname te hebben maar dit algemene beeld volstaat ruim voldoende.

Mijn belangrijkste advies? Eet zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen. Voed je lichaamscellen in plaats van ze alleen maar te vullen. Op die manier hoef je geen rekening te houden met het aantal kcal dat je inneemt, je lichaam zal alle stoffen gebruiken als bouwstof, herstelstof,...

 

 

Wil je hier graag meer over lezen? “Leefstijl op recept” is een geweldige aanrader, geschreven door dr. Jacqui Van Kemenade.

 

Wil je graag afvallen maar heb je geen idee waar te beginnen? Op deze pagina vertel ik je hoe coaching ook voor jou het begin van een nieuw leven kan betekenen. Reeds vele vrouwen gingen jou voor, daarover lees je meer in het verhaal van Els en bij de recensies.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.