Een natuurlijke detox voor je lichaam

detox: ontgift je lichaam op natuurlijke wijze

Ontgift je lichaam op natuurlijke wijze

Detox betekenis

Detoxen betekent je lichaam ontgiften of vrij maken van afvalstoffen en allerhande chemische stoffen die niet in je lichaam thuishoren.

 

De ganse dag door komen we in aanraking met allerhande toxines en chemische stoffen. Schadelijke stoffen die de goede werking van ons lichaam behoorlijk kunnen ontregelen.

Denk maar aan industrieel bewerkte voedingsmiddelen, de plastic verpakking van voeding, chemische stoffen in je cosmetica en verzorgingsproducten, enz. Wist je dat de gemiddelde vrouw per dag met wel 500 verschillende chemische stoffen in aanraking komt, waarvan een groot deel in cosmetica en verzorgingsproducten zit? (bron: Marjolein Dubbers) 

 

Naast de chemische stoffen waar je van buitenaf mee in aanraking komt, produceert je lichaam zelf ook afvalstoffen. Je cellen regeneneren voortdurend waardoor er regelmatig dode en beschadigde cellen moeten afgevoerd worden.

 

Om deze redenen is het goed om je lichaam regelmatig te ontgiften of te reinigen.

Om af en toe eens een detox kuur te doen. En dan heb ik het over detoxen op natuurlijke wijze, niet door middel van allerhande dure producten en sapjes.

Je lichaam beschikt over een fantastisch zelf-herstellend vermogen!

Als jij goed voor je lichaam zorgt dan zorgt jouw lichaam goed voor jou.

 

Detox kuur

De eerste stap naar detox of ontgiften bestaat erin zoveel mogelijk het contact met chemische stoffen te vermijden.

Dit kan je doen door volop natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen te eten. Voeding zoals je ze vindt in de natuur of voeding die door je grootouders nog zo herkend zou worden. De tegenhanger van industrieel bewerkte voedingsmiddelen dus. Als je daarna graag nog een stapje verder wil gaan dan kan je ervoor kiezen om je groenten en fruit te kopen bij de bioboer (minder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen) of beter nog, je eigen moestuin beginnen πŸ€—.

Daarnaast levert het je ook heel wat gezondheidsvoordeel op als je voortaan zou kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten. Voor de bereiding van deze producten worden geen parabenen, siliconen, SLS, aluminium (in deodorant),... of andere chemische stoffen gebruikt. 

En tenslotte - last but not least en wellicht minst favoriet 😏 maar: een heel gemakkelijke manier om je lichaam te ontgiften en je lever te ontlasten is door alcohol te laten staan. Hoewel ik me wellicht niet zo populair maak met deze uitspraak. Maar toch, je lichaam en lever moeten gewoon wel heel erg hard werken om de gifstoffen uit alcohol onschadelijk te maken en als je graag op natuurlijke wijze wil detoxen dan is dit een eerste logische stap β˜ΊοΈ.

Naast het contact met chemische of schadelijke stoffen zoveel mogelijk te beperken, kan je een aantal zaken actief doen om je lichaam te helpen ontgiften. Om je lichaam op een natuurlijke wijze een detox te geven.

Ik geef je graag enkele tips mee.

 

Detox voor je lichaam

Tip 1: detox en water 

Gemakkelijk en goedkoop: drink zoveel mogelijk water. Wanneer je regelmatig water (of thee) drinkt dan helpt dit je lichaam om afvalstoffen op regelmatige basis af te voeren.

 Ga je graag nog een stapje verder? Zoals je eerder al in mijn berichten kon lezen is het enorm gezond om je dat te beginnen met een groot glas water met vers geperst citroensap erin.  Citroen stimuleert de ontgifting van het lichaam en ondersteunt de werking van je lever. Op die manier help je je lever bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. (Noot: gember heeft ongeveer dezelfde werking)

 

Tip 2: Oil pulling 

Oil pulling is een Ayurvedisch gebruik en een heel (goedkope en) populaire manier om je lichaam te ontgiften. Bij Oil pulling spoel je je mond gedurende ongeveer 15 minuten met een biologische olie, bij voorkeur koudgeperste sesamolie. De olie trekt bacteriën en toxines aan waardoor je mondholte diep wordt gereinigd en waardoor je voorkomt dat bacteriën uit je mondholte via je bloed in je lichaam terecht komen. Na het spoelen speek je de olie weer uit. Je hoeft niet intensief te spoelen, laat de olie gewoon rustig en traag door de mond gaan. Wanneer de olie wit is ipv geel wanneer je ze uitspeekt dan heb je lang genoeg gespoeld. 

 

Tip 3: beweeg

Beweeg voldoende. Bewegen zorgt ervoor dat je bloed en lymfevocht volop circuleren in je lichaam, dit bevordert de afvoer van afvalstoffen.

 

Tip 4: intermittent fasting

Intermittent fasting of periodiek vasten, ook dit kan niet ontbreken in een artikel over natuurlijk ontgiften of detoxen. Het basisprincipe van IF is dat je gedurende een langere periode (bijvoorbeeld 16 uren) niets eet waardoor je lichaam tijd heeft om tot rust te komen en zijn energie kan laten gaan naar andere belangrijke en essentiële lichaamsprocessen.

Wanneer je bovendien ook nog eens nuchter gaat bewegen dan stimuleer je dit proces nog extra. Wil je graag meer lezen over intermittent fasting, kijk dan zeker ook eens naar dit blogbericht https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/436978_intermittent-fasting 

 

Tip 5: je darmflora

Draag goed zorg voor je darmflora. Eet maximaal groenten en fruit en gebruik regelmatig gefermenteerde producten zoals levende yoghurt en kefir.

 

Tip 6: zuur base evenwicht herstellen

Voor een goede detox is het belangrijk regelmatig je lichaam te ontzuren. Wanneer je ouder bent dan 40 dan kan je lichaam door verzuring al voor de helft uit zure afvalstoffen bestaan! Daardoor gaan je cellen hun werk niet goed meer doen en dit versnelt het verouderingsproces. Meer weten? Je leest er alles over in mijn blogbericht https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/386015_herstel-zuur-base-evenwicht

 

 

Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met me op. 

Wil je graag (blijvend!) afvallen of wil je graag wat gezonder te gaan leven maar heb je geen idee waar te beginnen? 

Op deze pagina lees je hoe coaching ook voor jou de start van een nieuw leven zou kunnen betekenen πŸ’ͺ.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.