3 goede redenen om meer avocado te eten

is avocado gezond

... want avocado is terecht een superfood

 

In mijn vorige blogbericht kon je lezen waarom groenten zo enorm gezond zijn. Heb je het gemist? Je vindt het hier.   

Is avocado gezond? 

Absoluut, avocado is één van meest gezonde groenten die er bestaan.

Avocado wordt terecht een “superfood” genoemd, het bevat enkele bijzondere gezondheidsbevorderende kenmerken 🥑.

In dit blogbericht ga ik daar graag verder op in en geef ik je 3 goede redenen om regelmatig avocado toe te voegen aan de je dagelijkse menu.

Waarom is avocado gezond? 

Avocado is rijk aan vezels, aan plantaardige eiwitten, aan gezonde vetten, vitaminen en mineralen en het bevat enkele belangrijke anti-oxidanten.

 

Wat de gezonde vetten betreft is avocado rijk aan omega 9-vetzuren.

Omega 9 is een (enkelvoudig) onverzadigd vetzuur. De belangrijkste eigenschap van onverzadigde vetzuren is dat ze zorgen voor soepele en goed doorlaatbare celmembranen, dit zijn de wanden van de cel.
Soepele celwanden zijn belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. Wanneer je gezond eet dan wil je immers ook graag dat de goede voedingsstoffen ook effectief de binnenkant van de cel kunnen bereiken ☺️.
(Noot: avocado bevat naast omega 9 ook lecithine, dit is eveneens een essentieel bestanddeel van de celmembranen. Dubbel effectief dus 😍 )

Omega 9 is ontstekingsneutraal, in tegenstelling tot omega 6 wat ontstekingsbevorderend is. Omega 6 vind je vooral in “plantaardige” oliën zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Ons Westerse voedingspatroon bevat te veel omega 6, wat een belangrijke oorzaak is van chronische (ontstekings)ziekten zoals artritis, fibromyalgie, diabetes, obesitas, de zieke van Crohn, hart-en vaatziekten,…

De voedingsindustrie voegt “plantaardige” olieën rijk aan omega 6 toe aan enorm veel producten. Lees dus altijd goed het etiket na wanneer je bewerkte producten koopt (of beter nog: eet zoveel mogelijk onbewerkte producten ☺️).

 

Avocado vernieuwt de huid en slijmvliezen en is kankerremmend door de remming van de “angiogenese”.
Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten, die voorkomt bij kankercellen. Het is belangrijk dat angiogenese goed werkt zodat er geen ongewenste nieuwe bloedvaten gevormd worden (een tumor maakt nieuwe bloedvaten aan om zichzelf te voeden). Het is belangrijk dat het hele systeem goed in evenwicht is en hierbij kan je met voeding alvast heel wat betekenen. Lees je hier graag wat meer over dan kan ik je zeker het boek “Eet om ziekte te verslaan” van William Li aanraden.

 

Tenslotte bevat avocado heel wat anti-oxidanten. Zoals ik eerder al in mijn blogberichten vertelde: anti-oxidanten zijn belangrijk om je lichaam te beschermen tegen de schade door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door oxidatie, dit betekent letterlijk “uit elkaar vallen door zuurstof”.

Dit fenomeen ontstaat niet enkel door externe oorzaken (bv zonlicht, roken, vervuilde lucht) maar ook bij interne processen in ons lichaam zoals bijvoorbeeld de verbranding van voedsel en ontgifting.

Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die schade kunnen toebrengen aan weefsels en cellen. Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen de schade door vrije radicalen, je wil ze dus graag zo veel mogelijk voorzien in je voeding. Avocado is rijk aan anti-oxidanten. 

 

Avocado en afvallen

Hoe zit het dan met avocado eten en afvallen?

Sommige mensen zijn bang dat avocado’s niet passen in een vermageringsdieet omdat ze toch wel heel wat caloriën bevatten. Dit klopt, een gemiddelde avocado bevat algauw iets meer dan 300 kcal. Alleen is de ene calorie de andere niet en bevat een avocado zo enorm veel voedingswaarde dat je lichaam er alleen maar blij mee zal zijn ☺️.

Daarnaast stabiliseert avocado je bloedsuikerspiegel. Dit zal er, in combinatie met de gezonde vetten, voor zorgen dat je langdurig een verzadigd gevoel hebt en geen zin of nood zal hebben om tussendoor te snacken.

Tenslotte bevordert de ruime hoeveelheid vezels de werking van je darmen.

Recept met avocado

Ik geef jullie graag mijn favoriete recept met avocado mee, dit is een salade met gemengde sla, avocado, komkommer, kersttomaatjes, garnaaltjes, olijfolie en geroosterde pijnboompitjes. 

Beleg je bord met de gemengde sla, besprenkel met wat goede kwaliteit olijfolie (beste keuze = extra vierge). Snij de komkommer en avocado in blokjes en leg deze op de sla. Voeg ook de kersttomaatjes toe.

Daarover wat garnaaltjes en eventueel nog wat geroosterde pijnboompitjes (even opbakken in de pan, kan zonder vetstof) en voila, je supergezonde slaatje is klaar.

 

Smoothie met avocado

Misschien als bonus ook nog even een recept voor een smoothie met avocado meegeven…

Doe een handvol boerenkool of spinazie in de blender, samen met 1 avocado, 1 appel, 200 ml kokosmelk, een eetlepel lijnzaad en eventueel wat sesamzaad. Heb je later op de dag nog een training gepland dan kan je gerust enkele eetlepels havermout toevoegen. Als je graag wil afvallen dan kan je de havermout achterwege laten.

Even de blender aan en hopla, je smoothie is klaar.

Smakelijk!

smoothie met avocado

Ben je benieuwd wat voeding nog meer voor jou kan betekenen?

Hoe je met de juiste voeding ervoor kan zorgen dat je succesvol en duurzaam gaat afvallen? Dat je je snel weer helemaal goed in je vel voelt en je aanzienlijk minder last zal hebben van fysieke klachten die je op dit moment misschien ervaart? 

Lees dan zeker hier verder.

logo gezondheidscoach herentals

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.